Guide for støttehjul til tilhenger
Denne guide er utarbeidet for å gjøre det enklere å velge støttehjul til din tilhenger, campingvogn eller båthenger. Her går vi gjennom forskjellige typer støttehjul ut fra flere aspekter som materialvalg, funksjon og størrelse.
Bruksområde
Støttehjulets funksjon på en tilhenger er å gjøre det lettere å koble tilhengeren til og fra kjøretøyet. Ved å sveive på håndtaket kan du heve og senke tilhengerens nivå slik at kulekoblingen kommer i linje med bilens tilhengerfeste. Støttehjulet gjør det også enkelt å manøvrere tilhenger eller campingvogn på en parkeringsplass eller tomt, der det trengs forflytning uten kjøretøy. Støttehjulet er spesielt nyttig når du skal plassere en campingvogn, da det er tungt å løfte den. Vi tilbyr også støttehjul for andre typer tilhengere som båthengere og entreprenørhengere, der et støttehjul trengs for å koble til og fra.
De fleste tilhengere leveres med et støttehjul montert fra starten av. Men i mange tilfeller har produsenten fjernet denne komponenten for å redusere produksjonskostnadene. Det er imidlertid mulig å montere et støttehjul på alle tilhengere, uavhengig av om det har eksistert tidligere eller ikke.
Oppbygging og materiale
Støttehjulet består av tre hoveddeler: et sveivehåndtak, et rør og et hjul. Sveivens funksjon er å justere høyden på støttehjulet ved å vri den med eller mot klokken. Når du sveiver, justeres en skrue inne i røret som strekker seg ned til hjulet, noe som igjen endrer høyden. Røret er laget av stål for å gi styrke og holdbarhet. Nederst sitter et hjul som er dimensjonert for å tåle den vekten støttehjulet er beregnet til å bære. Hjulet kan ha en felg av enten stål eller plast, og dekket kan være av myk plast, helgummi eller være luftfylt.

Størrelse
Støttehjul finnes i to varianter. Enten der røret har en diameter på 48 mm eller 60 mm.
Tilhengere med 48 mm rør er ofte tilhengere som har en lavere totalvekt under ca. 1300 kg. Dette kan man si er standardstørrelsen blant støttehjul. Støttehjulets vektklasse er 150 eller 300 kg.
Tilhengere med 60 mm rør er ofte tilhengere med større totalvekter som hestetransport, entreprenør- eller biltransporttilhengere. Støttehjulets vektklasse er 250 eller 500 kg.
Se bildet for hvordan du måler dimensjonen.

Type støttehjulshjul
Har man identifisert at man for eksempel har et 48 mm støttehjul, så kan disse støttehjulene finnes med flere varianter av hjul. Der hjulene er laget av forskjellige materialer som stål eller plast.
Plastfelg
Disse hjulene er ofte litt billigere siden kostnaden for å produsere dem er lavere. Samt at de ofte er litt mindre robuste, så maksimal belastning er lavere, noe som betyr at hjulet kan være enklere.
Stålfelg
Disse hjulene er av den kraftigere sorten. Men det finnes likevel forskjellige typer tykkelse på materialet. Våre nyutviklede stålfelger med helgummihjul har en meget kraftig konstruksjon.
Lengde på støttehjul
Det finnes flere ulike lengder på støttehjul. Du kan enten kontrollere hva som allerede sitter på tilhengeren eller måle for å sikre at det passer. Målet angir både maksimal og minimal lengde, og disse pleier å ligge på maks 730 mm og min 500 mm. Disse dimensjonene passer de fleste tilhengere.
Noen ganger kan det oppstå problemer hvis støttehjulet er for kort av ulike grunner. Derfor finnes det spesialstøttehjul som er hele 870 mm lange, noe som betyr at de er 14 cm høyere.
Hjul
Vi anbefaler at du velger et helgummihjul montert på en robust stålfelg. Denne kombinasjonen gir en meget holdbar konstruksjon. Gummien sitter ordentlig fast på felgen, noe som forhindrer at den løsner, og eliminerer risikoen for punktering. Dette gjør det også betydelig enklere å manøvrere og flytte tilhengeren din, siden den ruller smidig på asfalt.
Noen støttehjul som finnes på markedet har en stålfelg med et mykt gummidekk. Disse støttehjulene kan ofte få problemer med at gummidekket løsner fra felgen etter en tid, noe som fører til ekstra kostnader for hjulbytte. Med et støtteben utstyrt med helgummihjul sitter dekket mye bedre fast på stålfelgen, noe som gir en betydelig lengre levetid.
Vektklasse
Støttehjul finnes i ulike vektklasser, noe som avgjør hvor mye vekt støttebenet kan bære i kortere perioder. Vanligvis har et støttehjul en vektklasse på 150 kg, noe som er tilstrekkelig for å koble av og på tilhengeren din samt for å rangere den. Hvis du trenger å flytte tilhengeren din på mykere underlag eller hvis den er delvis lastet, anbefaler vi at du velger en vektklasse på 250 kg. Dette gir deg et støtteben med samme rørdimensjon, men med et støttehjul konstruert av kraftigere stål og et mer robust hjul. Husk også å bytte ut klemmen som holder fast støttehjulet til en forsterket variant.
For større tilhengere som entreprenørtilhengere, biltilhengere eller hestetransporter med 60 mm støttehjul, er de vanligste vektklassene 250 eller 500 kg. Her bør du tilpasse støttebenet etter tilhengerens størrelse og vekt.
Funksjoner / typer
Standard tilhenger-støttehjul 48 mm, 150 kg eller 300 kg
Ekstra langt støttehjul 48 mm 150 kg. Dette støttebenet er perfekt for de tilfellene der et vanlig støtteben ikke rekker til. Det kan være nyttig ved spesialbygg eller når tilhengerfestet sitter veldig høyt oppe og et standardstøttehjul ikke når helt dit.
Støttehjul med vektindikator. Disse støttebenene er utstyrt med en vektindikator som gjør det enkelt å se det aktuelle kuletrykket. Dette er en utmerket funksjon for raskt og enkelt å kunne bedømme hvor mye trykk som vil bli påført tilhengerkula. Vektindikatoren gjør det enkelt å avlese kuletrykket raskt.
Støttehjul med riflet rør. Støttehjulets konstruksjon omfatter et riflet rør som passer sammen med et klemmefeste av samme type. Denne kombinasjonen forhindrer at røret kan bevege seg, noe som er viktig i situasjoner der man vil unngå at tilhengeren tipper eller endrer posisjon.
Støttehjul med luftgummihjul som medfører at kontaktflaten mot bakken blir større, noe som gjør at hjulet ikke graver seg ned like mye.
Tilbehør til støttehjul
Håndtak til støttehjul, også kalt rangeringshåndtak, er et uunnværlig tilbehør for alle som regelmessig håndterer tilhengere. Dette praktiske håndtaket gjør det lettere hver gang du skal flytte på tilhengeren, noe som gjør det betydelig enklere å manøvrere den på trange områder eller når du skal parkere. Dessuten bidrar det til å forenkle prosessen når du skal felle opp støttehjulet, noe som sparer både tid og anstrengelse.
Støtteplate. For ubremset tilhenger finnes risikoen for at de ruller av gårde siden håndbremsen ikke kan brukes. Ved å plassere denne platen under støttehjulet står tilhengeren stødig. For å sikre tilhengeren ytterligere anbefaler vi å bruke stoppeklosser foran eller rundt hjulene.

Sikkerhet og vedlikehold
Sikkerhet og vedlikehold er viktige aspekter å vurdere når du bruker et støttehjul. Først og fremst bør du alltid følge produsentens instruksjoner for installasjon og bruk av støttehjulet. Dette sikrer at du bruker støttehjulet på riktig måte og unngår eventuelle risikoer.
Det er også viktig å regelmessig inspisere støttehjulet for tegn på slitasje eller skader. Hvis du oppdager noen problemer, bør du umiddelbart utbedre dem for å unngå eventuelle ulykker. I tillegg bør du regelmessig smøre støttehjulets bevegelige deler for å sikre at det fungerer jevnt og effektivt. Ved å holde støttehjulet i god stand kan du forlenge levetiden og sikre at det alltid fungerer når du trenger det.